Kairalan Yliuopajalla on kaunis ja melkeinpä mystinen Manolaissaari. Alun alkaen 1700-luvun alun asiakirjojen mukaan se on ollut nimeltään Ollinsaari, mutta kun siitä oli tullut vainajien väliaikainen leposija eli ns kesähautausmaa, muuttui nimi lopullisesti hieman pelottavan oloiseksi eli Manolaissaareksi.

Entisinä aikoina kesällä kuolleet haudattiin väliaikaisesti Manolaissaareen odottamaan talven tuloa ja siirtoa Sodankylän kirkkomaahan. Talviaikaan kulku Sodankylään hevosen tai poron reessä oli helpompaa ja joutuisampaa kuin kesällä veneellä Kitistä vastavirtaan koluten. Talvikeleillä vainaja myös pysyi arkussaan sopivan kylmänä eikä ruvennut enempää haisemaan.

Ennen kuin hautaa ruvettiin kaivamaan auki, sytytettiin kummulle iso nuotio, jotta routa sulaisi ja lapioiminen olisi mahdollista. Kun vainajaa lähdettiin kuljettamaan, saattoivat manolaiset eli tyhjäläiset lähteä vainajan mukaan. Heti lähtiessään kuski ropsi kuusen oksilla arkun kantta, jotta mahdolliset manolaiset eivät lähtisi völjyyn vaan jäisivät saareen. Jos ei tämäkään konsti auttanut, käänsi joku arkun peräti ylösalaisin estääkseen tyhjäläisten mukana olon. Joskus kuorma oli niin raskas vetää, että hevosen turpa oli vaahdosta valkea. Silloin hevonen saattoi ruveta tenimään eikä ollut enää halukas jatkamaan matkaa raskaalla ruumistiellä. Ei auttanut muu kuin riisua hevonen valjaista ja katsoa tiukasti läpi länkien ruumisrekeen. Siitä eivät manolaiset tykänneet ja jäivät pois völjystä.

Saaressa on vieläkin nähtävissä useita kymmeniä hautapainanteita – ja ehkä myös joku avaamatonkin hauta. Ainakin Ollilan rengin Moukku-Ollin lopullinen leposija on saaren kukkaiskedon alla. Viimeksi  saari oli hautausmaakäytössä  1910-luvun loppupuolella.

Passelin kokoinen.

Passelin kokoinen.

Avattuja hautoja saaressa on useita kymmeniä, kenties yli sadan. Kuva on otettu inventoinnin aikana 2008, jolloin saari oli vielä

Avattuja hautoja saaressa on useita kymmeniä, kenties yli sadan. Kuva on otettu inventoinnin aikana 2008, jolloin saari oli vielä "villissä tilassa".

Uusimmat kommentit

16.09 | 08:08

Moi, löysin sivusi ja ehkä yhteyden. Matinpoika Tallavaara (1734-1787) oli naimisissa Margeta Paavontytär Orajärven (1739-1812) kanssa Luiron kylässä, Hyötylän talossa. Tiedätkö heidän lastensa nimet?

05.05 | 21:55

Hei!!
Olen tehnyt Myheritage sukupuuta ja löysin teidät etsiessäni tietoa Juho Juhonpoika Kairavuopiosta joka on isäni äidin Onnia Heinosen äidin Aina Karoliina Kyllösen isän isän isä . Hei kaikille!

09.08 | 16:58

Kiitokset vielä kerran lauantain kyläkierroksesta! Varsinkin iäkkäämmät vieraamme olivat hyvin innoissaan, kun pääsivät näkemään lapsuudestaan tuttuja asioita.

04.06 | 09:10

Tervehdys ja terveisiä Pudasjärveltä! Löysin vastikään tämän sivuston ja olisi mielenkiintoista selvitellä enemmänkin tätä yhteyttä Pudasjärvelle. Itse olen 14.sukupolvi Pudasjärven Oinaita.

Jaa tämä sivu