Kairalan kylän yleisimmin käytetty vanha nimi on Kairavuopio. Vanhoissa ruotsinkielisissä asiakirjoissa kirjoitusasu kyllä vaihtelee.  Kylän nimi on saatettu kirjoittaa jopa muotoon Cairopio tai sitten yleisemmin lähes oikeaan muotoon Kairivuopio, Kairvuopio. Ehkä kaikkein myöhäisin vanha nimi on Kairavuopaja. Nykykielessä vuopaja-sanakin on muuttunut uopajaksi. Kairala kylän nimenä alkaa vakiintua 1800-luvun jälkipuoliskolla

Samuli Paulaharjun Sompio-kirjassa kaira määritellään jokien tai jokihaarojen väliseksi laajaksi kiveliöksi eli erämaaksi. Kairala sijaitseekin Kitisen ja Luiron väliin jäävän Kairanaavan länsipuolella kolmen kilometrin päässä jokien yhtymäkohdasta. Vuopio, vuopaja, uopaja taas saman lähteen mukaan tarkoittaa joesta sivuun pistäytyvää rantamutkaa, lahdelmaa. Kairalan kahta isoa uopajaa ajatellen mainittu määritelmä vaikuttaa vaatimattomalta. Uopajat ovat nimittäin isoja, järvimäisiä lahtia. Kylän keskellä oleva Kotiuopaja on lyhyen ja kapean salmen kautta yhteydessä jokeen. Toinen edellistä isompi Yliuopaja on kylän pohjoiskolkassa, ja se on puolestaan pitkän ja leveähkön salmen kautta yhteydessä jokeen. Eteläkolkassa on vielä kolmaskin, pieni Jouttenenuopaja.

Nyky-Kairala kartalla. Manolaissaari on virheellisesti kirjoitettu. Pohjakartta (c) Maanmittauslaitos 2008.

Nyky-Kairala kartalla. Manolaissaari on virheellisesti kirjoitettu. Pohjakartta (c) Maanmittauslaitos 2008.

Uusimmat kommentit

16.09 | 08:08

Moi, löysin sivusi ja ehkä yhteyden. Matinpoika Tallavaara (1734-1787) oli naimisissa Margeta Paavontytär Orajärven (1739-1812) kanssa Luiron kylässä, Hyötylän talossa. Tiedätkö heidän lastensa nimet?

05.05 | 21:55

Hei!!
Olen tehnyt Myheritage sukupuuta ja löysin teidät etsiessäni tietoa Juho Juhonpoika Kairavuopiosta joka on isäni äidin Onnia Heinosen äidin Aina Karoliina Kyllösen isän isän isä . Hei kaikille!

09.08 | 16:58

Kiitokset vielä kerran lauantain kyläkierroksesta! Varsinkin iäkkäämmät vieraamme olivat hyvin innoissaan, kun pääsivät näkemään lapsuudestaan tuttuja asioita.

04.06 | 09:10

Tervehdys ja terveisiä Pudasjärveltä! Löysin vastikään tämän sivuston ja olisi mielenkiintoista selvitellä enemmänkin tätä yhteyttä Pudasjärvelle. Itse olen 14.sukupolvi Pudasjärven Oinaita.

Jaa tämä sivu